Vinterförvaring – Vi sköter om din båt under vintern

Vinterförvaring – Vi sköter om din båt under vintern

Att vinterförvara sin båt är viktigt

Dags att ta upp båten efter säsongen? Det finns en rad fördelar med att förvara båten på en trygg plats under tak – oavsett om det är varmt eller kallt där båten står. Att förvara sin båt under tak ger bästa möjliga skydd mot skador som is, regn, snö och hårda vindar annars kan orsaka under höst och vinter. Dessutom krävs det nästan ingen tillsyn alls och risken för stöld minimeras.

En del båtägare låter sin båt ligga kvar i vattnet över vintern. Det kräver mer förberedelser och skador orsakade av snö, is, frost, vatten, mögel eller djur ersätts inte av försäkringen.

Det är bäst om du kan förvara båten i en uppvärmd och larmad hall. Vårt fullservicevarv erbjuder en komplett lösning med vinterservice och båtplats. Vi utför också exempelvis reparationer, installationer, vaxning och målning. Men innan du lämnar in din båt för vinterförvaring finns det några saker du behöver förbereda och göra. Här går vi igenom vad du behöver tänka på.

Rengör båten innan vinterförvaring

Förbered upptagningen genom att ta i land all lös utrustning för förvaring. Rengör och polera däck och skrov. Avlägsna eventuell växter och städa bort mögel och ohyra. Spola bort alger med högtrycksspruta.

Torka ur båten med torrbollar eller en avfuktare. Förvara gärna tygmaterial på en torrare plats, eftersom textilier och dynor drar till sig fukt. Ta ut batterierna och ladda minst två gånger under vintern, så att de inte blir urladdade. Töm och rengör sjövattensystemet, toaletten, varmvattenberedare, fotpumpar och kopplingar. Rensa också kylen och andra förvaringsutrymmen på mat och annat som kan ruttna eller locka till sig ohyra.

Slipa rent eventuella repor och andra skador. Gå även igenom båtens skrov och däck och försäkra dig om att allt är i gott skick. Laga gärna eventuella skador redan på hösten.

Glöm inte att ta hänsyn till miljön när du jobbar med båten och rengör den. Se till att kemikalier inte läcker ut och samla upp olja, kylvätska, trasiga batterier och annat miljöfarligt avfall. Lämna in avfallet hos kommunens återvinningscentral eller på miljöstationen på båtklubben. 

Om detta låter som att det är mycket jobb så kan vi fixa allt det här åt dig. 

Vinterförvaring på land

Om du väljer att ta hand om förvaringen av din båt själv och vill förvara den på land så har du en del jobb framför dig. Först och främst krävs någon form av pallningsmaterial om den inte ligger på en trailer. Det vanligaste är bockar eller stöttor för motorbåtar.

Dessutom ska du täcka din båt med en presenning och täckställning. Genom att täcka över båten skyddar du den från regn, vind och snö. Försök att minimera vindfånget men knyt inte åt för tätt – viss ventilation är bara bra.

Utombordare på under 25 hk ska av stöld- och försäkringsskäl lyftas av och låsas in. Utombordare på 25 hk eller mer får sitta kvar på båten, men motorkåpa och växelhus måste monteras av, om inte detta strider mot tillverkarens garantiåtagande.

Dessutom ska motorn vara fastlåst med ett godkänt motorlås. Se också till att förse motorn med ett överdrag eller skyddshuva. Om du lämnar in båten för förvaring inomhus så gäller inte ovanstående krav.

Alla båtmotorer behöver en förberedande behandling inför vintern. När det gäller byte av olja, bränslefilter med mera så varierar rutinerna beroende på motortyp. Läs i motorns instruktionsbok eller ta hjälp om känner dig osäker på vad som gäller för just din motor.

Vid vinterförvaring på land – kom ihåg:

 • Se till att båten är tömd och står säkert uppallad och stöttad
 • Båten ska vara ordentligt täckt – även fören och aktern
 • Välj en stor och rejäl presenningen – inga glipor eller hål får finnas 
 • Se till att presenningen är sträckt
 • Säkerställ att det kan cirkulera luft mellan båt och presenning så att du inte stänger inne någon fukt
 • Titta till båten med jämna mellanrum

Förvaring i sjön

Om du tänker använder båten under vintern eller vill förvara den i sjön under vintermånaderna så finns det en del att tänka på. Eftersom vintrarna på senare år varit milda i stora delar av landet är det allt fler som överväger att förvara båten i sjön på vintern.

Fördelarna är att du slipper arbetet med upptagning, pallning och täckning. Men du bör känna till att grundregeln är att försäkringen inte ersätter skador som orsakats av snö, is, vatten eller mögel. Du behöver också se till att du har förtöjt på ett tryggt och säkert sätt. Hårda vindar och förändringar när det gäller vattenståndet gör att det krävs regelbunden tillsyn. Se också till att alla bordgenomföringar är täta.

Motorn ska tas om hand enligt de regler som gäller för vinterförvaring av båtmotorer. Glöm inte att täcka båten ordentligt. Följ gärna väderleksprognoserna och utöva extra tillsyn vid extremt väder.

Vid förvaring i sjön – kom ihåg:

 • Försäkringen täcker inte skador som orsakats av snö, frost, fukt, mögel och rost
 • Titta till båten ofta
 • Vid varning för kraftig blåst – titta till förtöjningarna både före och efter

Så minimerar du risken för stöld

Båt- och motortjuvarna är ofta väldigt aktiva just runt perioden för båtupptagning. Men det finns några saker du kan göra för att minska risken att din båt eller motor blir stulen:

 • Plocka bort all värdefull utrustning – exempelvis GPS och ekolod
 • Töm båten på bensintankar
 • Lås båten och ta ut batteriet
 • Förvara motorn separat från båten vid vinterförvaring
 • Lås in båten om du har möjlighet
 • Ta bort motorkåpan från motorn
 • Om du förvarar båten på trailer ska trailern vara låst
 • Palla upp trailern på bockar

Det absolut bästa sättet att undvika att din båt blir stulen är att lämna in den för förvaring under vinterhalvåret. När båten står inlåst minimeras riskerna att den blir stulen.

Några avslutande råd

Din båt är en dyrbar investering och en värdefull hobby. Se till att du tar hand om din båt på bästa möjliga sätt, så den inte slits i onödan och behöver bytas ut i förtid. Det sparar du mycket pengar på.

Det bästa sättet att förvara sin båt under vinterhalvåret är att lämna in den till oss för förvaring – antingen varmt eller kallt, det viktiga är att den kommer under tak och inhägnad. Då slipper du också allt arbete med pallning, täckning och regelbunden tillsyn.

I våra stora vinterförvaringshallar har vi möjlighet att ta hand om din båt över vintern samt göra ordning den så att den är klar till våren när du vill ha den sjösatt. Du kan lämna nyckeln till oss och vi ger din båt bästa möjliga omvårdnad. Vi tar upp båten, städar, tvättar, servar motorn, laddar batteri, bottenmålar och gör allting klart inför nästa säsong.

Undertiden står din båt säkert, låst, larmat och varmt under vintern och till våren när suget efter båt närmar sig kontaktar du oss i god tid och bestämmer en tid då du vill ha din båt sjösatt, vi fixar rubbet för din bekvämlighet. Nedanför ser du vår prislista på våra tjänster som vi erbjuder. Varmförvaring gäller på Skaftö och i Hunnebostrand.

Våra försäljare

Alexander Segersten

Säljare / Verkstadschef

Magnus Rodin

Ägare / Försäljning

Peter Rodin

VD / Ägare

David Rodin

Försäljningschef

Hannes Lundgren

Försäljare

Intresseanmälan

Fabrikat och modell
Bredd*
cm
Båtens bredd
Längd*
cm
Båtens Längd

Fler tjänster

Service av ATV

Körkort för Vattenskoter

Service av Vattenskoter

Öppettider Uddevalla

Vardagar

09:00

- 18:00

Söndag

Stängt

Öppettider Hunnebostrand

Söndag

Stängt